Kunst

 

Aan deze pagina moet ik nog een en ander veranderen. (11-12-2017)

P1050637

 Kunst

Winnaars “Nacht van Rembrandt” 1e prijs Els Hoonhout 2e prijs Nicolette Benard, eervolle vermelding Installatie Wim Kuin & Gideon Roggeveen
Door steeds beelden van nu te vergelijken met tekeningen en schilderijen van Rembrandt zochten we naar hoe ‘wild en fijn’ de veranderingen zijn. Wij hebben bekeken hoe beeldvorming ideeën over mensen beïnvloeden. Hoe keek Rembrandt naar mannen en hoe doen wij dat nu? We (wim kuin gideon roggeveen) werkten samen aan de installatie.
.P1050632

 

Ander werk

 

 

Het is een rode cirkel met in zwart wit enkele gefotografeerde hoofden, een blauwe pijl en wat spannende kleuren op een witte achtergrond.  Via facebook ken ik Adam die in Israël verblijft om een voetbaltoernooi te organiseren met jongeren uit landen die Israëls vijanden zijn. Terwijl ik met hem nadenk over het ondersteunen van zijn initiatief dreigt er een atoomoorlog tussen Israël en Iran te beginnen. En ik maar denken wat vinden de geestelijken, de Ayatollahs en Rabbijnen, van deze ontwikkeling. Iedere religie pleit toch voor compassie, althans volgens Karen Armstrong!

Een narratieve dialoog helpt mij,

 

Als beginnend kunstenaar probeer ik met verhalendebeelden het waarom van mijn kunstenaarschap inhoud te geven.

Vanaf 1 december 2012 is er een soort overgangsfase van mijn werkzame leven ingegaan. Van docent wordt ik beeldend vormgever en projectontwikkelaar.

Religie en compassie (grote stappen)

Iedere religie pleit voor compassie, althans volgens Karen Armstrong! Het is de spreekwoordelijke onverzoenlijkheid van de orthodoxen die de werled naar de afgrond leidt. Hoe is dat vanuit mijn christelijk perspectief? De ‘Catechismus van de compassie’ komt met 12 positieve bijbel – woorden en haalt daar de kunst en cultuur bij. Karen Armstrong heeft het over 12 stappen en de laatste gaat over ‘heb uw vijanden lief’. Als trainer werk ik dit verder uit (zie onder Training)

Deze narratieve aanpak ging er van uit dat ieder vraagstuk een persoonlijk, een professioneel en een politiek verhaal heeft en dat deze verhalen voortdurend met elkaar in dialoog zijn. Met bepaalde kennis, manier van kijken en wijze van voelen, zou deze methode het compassievol leven kunnen bevorderen, zo was mijn veronderstelling.

Nu mijn professie verandert, veranderen alleen de middelen en niet de verhalen en de doelen, zo is mijn ervaring. Maar kunst maken is een ingewikkelder proces dan lesgeven en begeleiden. De invloed die je uitoefent heeft andere vormen van voorbereiding uitvoering en presentatie.

 

 

beeldend kunstenaar