Kunst

Gemaakt voor een expositie in het Sieboldhuis, in 2017 verkocht

Politiek en religie

Het is een rode cirkel met in zwart wit enkele gefotografeerde hoofden, een blauwe pijl en wat spannende kleuren op een witte achtergrond. Via facebook ken ik Adam die in Israël verblijft om een voetbaltoernooi te organiseren met jongeren uit landen die Israëls vijanden zijn. Terwijl ik met hem nadenk over het ondersteunen van zijn initiatief dreigt er een atoomoorlog tussen Israël en Iran te beginnen. En ik maar denken wat vinden de geestelijken, de Ayatollahs en Rabbijnen, van deze ontwikkeling. Iedere religie pleit toch voor compassie, althans volgens Karen Armstrong! Feitelijk is dit het begin van mijn zoektocht als kunstenaar naar een eigen stijl en visie op kunst.

Rembrantproject , vijf jaar geleden, (dit jaar ga ik een nieuwe poging wagen) Met wolk en muur !.

P1050637

 Kunst ?

Winnaars “Nacht van Rembrandt” 1e prijs Els Hoonhout 2e prijs Nicolette Benard, eervolle vermelding Installatie Wim Kuin & Gideon Roggeveen
Door steeds beelden van nu te vergelijken met tekeningen en schilderijen van Rembrandt zochten we naar hoe ‘wild en fijn’ de veranderingen zijn. Wij hebben bekeken hoe beeldvorming ideeën over mannen beïnvloeden. Hoe keek Rembrandt naar mannen en hoe doen wij dat nu? We (wim kuin gideon roggeveen) werkten samen aan de installatie.
.P1050632

De narratieve dialoog helpt mij ?

Als beginnend kunstenaar, nu echt in opleiding, probeer ik met verhalende beelden het waarom van mijn kunstenaarschap inhoud te geven.

Vanaf 1 december 2012 is er een soort overgangsfase van mijn werkzame leven ingegaan. Van docent wordt ik beeldend vormgever en projectontwikkelaar.

Ik werk steeds vanuit mijn eigen verhaal, hoe kijk ik naar de wereld, religie, mannen! Dit noem ik een narratieve dialoog.

Religie en compassie (grote stappen)

Iedere religie pleit voor compassie, althans volgens Karen Armstrong! Het is de spreekwoordelijke onverzoenlijkheid van de orthodoxen die de wereld  naar de afgrond leidt. Hoe is dat vanuit mijn christelijk perspectief? De ‘Catechismus van de compassie’ komt met 12 positieve bijbel – woorden en haalt daar de kunst en cultuur bij. Karen Armstrong heeft het over 12 stappen en de laatste gaat over ‘heb uw vijanden lief’.

Deze narratieve aanpak gaat er van uit dat ieder vraagstuk een persoonlijk (proces), een professioneel (product) en een politiek (publiek) verhaal heeft en dat deze verhalen voortdurend met elkaar in dialoog zijn. Met bepaalde kennis, manier van kijken en wijze van voelen, zou deze methode het compassievol leven kunnen bevorderen, zo is mijn veronderstelling.

Nu mijn professie verandert, veranderen alleen de middelen en niet het verhaal en mijn doelen, zo is mijn ervaring. Maar kunst maken is een ingewikkelder proces dan lesgeven en begeleiden. De invloed die je uitoefent heeft andere vormen van voorbereiding, uitvoering en presentatie.